Joulukuun hyönteisillan kuulumisia
22.12.2024

Joulukuun hyönteisillassa teemana olivat seuran retkisihteerin Juho Paukkusen esittelemät kevät- ja kesäretkiselostukset, ja lisäksi emeritusprofessori Jyrki Muona kertoi osallistumisestaan Kiinassa järjestettyyn fossiilitutkimuksen maailmankongressiin.
Uusi hyönteislaji löydettiin Vallisaaresta – kevätretkellä havaintoja kymmenistä lajeista
Helsingin Vallisaaressa järjestetyllä kevätretkellä tehtiin merkittävä löytö, kun hyönteisharrastaja Erkka Laine havaitsi Suomelle uuden ludelajin, Syromastus rhombeus, eli ns. "rombiluteen". Lajin tunnistaa helposti sen kulmikkaasta takaruumiista. Rombiluteen ravintokasveina pidetään kohokkikasveja, ja laji tunnetaan muun muassa Etelä-Ruotsista.
Retkelle osallistui 25 henkeä, ja sää suosi harrastajia suurimman osan ajasta. Retken aikana hyönteisharrastajat hajaantuivat eri puolille saarta, mutta aloitteleville harrastajille esiteltiin yhteisesti erilaisia hyönteisten keruumenetelmiä, kuten Malaise-pyydystä. Retken tuloksena oli yhteensä 79 havaittua lajia, joista 28 lajia kuului perhosiin.
Erityisen mielenkiintoisia havaintoja olivat rombiluteen lisäksi muun muassa harvinainen ketoneuliainen (Polistes nimpha), josta tehtiin nyt kolmas havainto Suomessa ja ensimmäinen pesälöytö. Lisäksi löydettiin kotilomuurarimehiläisen koirasyksilö. Laji on levinnyt Suomeen 2000-luvulla ja se käyttää kotiloiden kuoria pesäpaikkoinaan.
Merenkurkun retkellä yli 280 havaintoa
Kesäretkellä 18.–21.7. suunnattiin Merenkurkun saaristoon, Mustasaaren kuntaan. Retkelle osallistui 18 henkeä, ja sen aikana saatiin havaintoja 287 lajista.
Björköbyn kedolla ja Valassaarilla tehtiin hienoja löydöksiä, kuten pääskylutikka (Cimex hirundinis), naavamittari (Alcis jubata) ja vesiponsikas (Coryphaelus gyllenhalii), jotka ovat Suomessa uhanalaisuusluokitukseltaan silmälläpidettäviä (NT) lajeja. Lisäksi löydettiin niinikään silmälläpidettävä (NT) ampiaisisolehtiäinen (Tenthredo vespa), jonka toukka käyttää ravinnokseen tyrniä.
Mielenkiintoinen havainto oli myös useiden Suomelle uusien muurupistiäislajien (Diapriidae) löytyminen. Nämä vain millimetrien kokoiset hyönteiset tunnetaan huonosti, mutta ne toimivat kärpästen loisina. Muurupistiäisiä kerättiin keltamaljoilta ja Malaise-pyydyksestä, ja Veikko Yrjölä määritti lajit.

Hyönteiskokous Kiinassa
Jyrki Muona kertoi yhdeksännestä kansainvälisestä hyönteisfossiilitutkijoiden maailmankokouksesta, johon hän osallistui Hyönteisseuran apurahan turvin. Tapahtuma järjestettiin Kiinan muinaisessa pääkaupungissa, ja siihen osallistui 160 tutkijaa eri puolilta maailmaa.
Konferenssissa käsiteltiin niveljalkaisfossiilien tutkimusta laajalla skaalalla. Maailmassa tunnetaan noin 6000 fossiloitunutta niveljalkaislajia, ja meripihkanäytteet ovat tärkeässä roolissa näiden lajien tunnistamisessa. Matkan aikana Muona piti esitelmän systematiikan menetelmien luotettavuudesta ja vieraili Luomuksen tutkijoiden kanssa Kiinan tiedeakatemiassa.